Sri Lanka


Sri Lanka


Geschiedenis

Sri Lanka is een republiek op het gelijknamige eiland in de Indische Oceaan, even ten zuiden van India.Tot 1948 was het een kolonie van het Verenigd Koninkrijk. Voor 1972 heette Sri Lanka Ceylon.

De commerciële hoofdstad is Colombo, maar de officiële hoofdstad is het nabijgelegen

Sri Jayawardhenapura Kotte.

De geschiedenis werd  sinds 1983 bepaald door een burgeroorlog tussen Tamils en Singalezen, waardoor ruim 100.000 mensen uit hun huizen werden  verdreven en 70.000 anderen zijn gedood.

De Tamil Tijgers voelden zich achtergesteld bij de Singalezen en ijverden voor de onafhankelijke staat Tamil Eelam.

Begin 2009 heeft de regering de Tamil Tijgers sterk in het nauw gebracht, waardoor een grote stroom vluchtelingen op gang kwam. Sinds het beëindigen van de oorlog in mei 2009 leven grote groepen vluchtelingen onder erbarmelijke omstandigheden in vluchtelingenkampen.

In 2015 werd de van nepotisme verdachte president Mahinda, verrassend verslagen door Maithripala Sirisena. Later in het jaar won Sirisenaj ook de parlementsverkiezingen. Er bestaat hoop dat hij de corruptie gaat aanpakken.

 

Bevolking


Ongeveer 75% van de bevolking van Sri Lanka is Singalees.

De Tamils maken ongeveer 18% van de bevolking uit en leven voornamelijk in het noorden en oosten van het land. Verder zijn er nog de Sri Lankaanse Moren, ongeveer 7% van de bevolking, de Burghers van gemengde Europese afkomst en de Wanniyala-Aetto of Veda's, de laatste afstammelingen van oude volkeren.


Religie


Volgens de telling van 2001 zijn de Singalezen meest boeddhistisch (69,1%); de Tamils zijn voornamelijk hindoe (vermoedelijk ca 15%), 7,6% is moslim en 6,2% is christelijk (hoofdzakelijk rooms-katholiek).

 

Economie


Sri Lanka wordt gerekend tot de ontwikkelingslanden met een laag gemiddeld inkomen. De belangrijkste exportproducten van Sri Lanka zijn rubber, textiel, kleding, thee, diamanten, robijnen, smaragden, kokosnootproducten, aardolie en een groeiend percentage diensten.

Momenteel klimt de singalese economie uit het dal dat door de politieke onrust, door stijgende voedselprijzen en door de wereldwijde economische crisis, was veroorzaakt.


Cultuur


Sri Lanka beschikt over vele bijzondere boeddhistische en hindoeïstische monumenten. Daarnaast zijn er monumenten uit de koloniale tijd.

Natuur

In en buiten de Nationale Parken zijn veel bijzondere diersoorten en planten te vinden.

Er zijn prachtige stranden, baaien en lagunes overal langs de kust.Garantie:


100% van uw gift


gaat naar projecten

S2T heeft het Anbi keurmerk.rekeningnummer NL96 RABO 0148175139 ten name van S2T Milsbeek


KvK 14108008

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Contact

tel:0620442376