Waterfilters


Waterfilters Watty Waterfonds

In Sri Lanka zijn jarenlang veel onkruidverdelgers, zoals Round-up gebruikt. Het grondwater is hierdoor ernstig vervuild en de kwaliteit van het drinkwater is niet goed. De vele zware metalen in het water zorgen voor ernstige nierproblemen.

Het Watty waterfonds is bedoeld om Miridiya filters in kleine dorpjes te laten plaatsen, zodat de bevolking schoon drinkwater bij de hand heeft. Miriddiya bepaalt in welke dorp er een waterfilter komt. Het schone water wordt aan de dorpelingen verkocht tegen de normale prijs. Zo wordt het waterfilter terug verdiend en kan er in een ander dorp een geplaatst worden.

2024 januari

Tijdens het bezoek aan Sri Lanka in januari 2023 is duidelijk geworden dat de economische situatie voor veel mensen zo slecht is dat zij geen geld meer hebben om veilig drinkwater te kopen. Om problemen te voorkomen steunen wij het plan van Manoj Silva, leider van Miridiya.

Zijn plan is om in elk van de dorpen waar Miridiya werkzaam is, een groot filter te plaatsen. De leden van Miridiya krijgen een kaart en als ze die tonen krijgen ze schoon drinkwater voor hun gezin. Mensen van buiten de groep kunnen het water kopen voor een gering bedrag. Degene bij wie het filter geplaatst is, krijgt de elektra vergoed. Later - als de periode van het gratis water verschaffen voorbij is -  kan hij het filter overnemen. Dan kan hij met de verkoop van water het geld verdienen waarmee hij het filter af kan betalen.

Er zal steeds worden geƫvalueerd of deze watervoorziening nog nodig is.

De eerste drie van deze filters zijn nu geplaatst.

Een groot filter

2022 oktober

Om de irrigatiemogelijkheden te vergroten heeft Miridiya een project gestart om bij boeren een bron te slaan en met het water de akkers te bevloeien. Gekeken wordt hoe meerdere boeren van een bron gebruik kunnen maken en hoe zij samen de kosten voor de pomp kunnen terugbetalen zodat later andere boeren een bron kunnen laten slaan.

2021 en 2022

Vooral de kleine filters zijn gewild. De kosten zijn veel lager en een groepje mensen kan samen profiteren van het schone water. 

Een klein waterfilter is geplaatst.