Waterfilters


Waterfilters Watty Waterfonds

In Sri Lanka zijn jarenlang veel onkruidverdelgers, zoals Round-up gebruikt. Het grondwater is hierdoor ernstig vervuild en de kwaliteit van het drinkwater is niet goed. De vele zware metalen in het water zorgen voor ernstige nierproblemen.

Het Watty waterfonds is bedoeld om filters in kleine dorpjes te plaatsen, zodat de bevolking schoon drinkwater bij de hand heeft. Een dorpeling krijgt een lening voor het filter. Hij verkoopt het schone water aan zijn dorpsgenoten tegen de normale prijs. Zo is hij in staat zijn lening af te betalen. Hij betaalt een beetje extra dat in de de pot voor het onderhoud van de filters wordt gestopt, zodat zij in goede staat gehouden kunnen worden.

Aan kleine groepjes mensen kan een lening voor een kleine filter à circa 200 euro, worden gegeven.

2023 januari

Tijdens het bezoek aan Sri Lanka is duidelijk geworden dat de economische situatie voor veel mensen zo slecht is dat zij geen geld meer hebben om veilig drinkwater te kopen. Om problemen te voorkomen steunen wij het plan van Manoj Silva, leider van Miridiya.

Zijn plan is om in elk van de dorpen waar Miridiya werkzaam is, een groot filter te plaatsen. De leden van Miridiya krijgen een kaart en als ze die tonen krijgen ze schoon drinkwater voor hun gezin. Mensen van buiten de groep kunnen het water kopen voor een gering bedrag. Degene bij wie het filter geplaatst is, krijgt de elektra vergoed. Later - als de periode van het gratis water verschaffen voorbij is -  kan hij het filter overnemen. Dan kan hij met de verkoop van water het geld verdienen waarmee hij het filter af kan betalen.

Er zal steeds worden geëvalueerd of deze watervoorziening nog nodig is.

Een groot filter

Oktober 2022

Om de irrigatiemogelijkheden te vergroten is er een project gestart om bij boeren een bron te slaan en met het water de akkers te bevloeien. Gekeken wordt hoe meerdere boeren van een bron gebruik kunnen maken en hoe zij samen de kosten voor de pomp kunnen terugbetalen zodat later andere boeren een bron kunnen laten slaan.

2021 en 2022

Vooral de kleine filters zijn gewild. De kosten zijn veel lager en een groepje mensen kan samen profiteren van het schone water. 

Een klein waterfilter is geplaatst.